Nieuws

Bezoek Dairy Campus tijdens Weekend van de Wetenschap

Gepubliceerd op
13 september 2023

Zaterdag 7 oktober van 10.00 - 16.00 u ben je welkom op innovatiecentrum Dairy Campus in Leeuwarden. Dan openen wij de staldeuren tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Deze open dag is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Uniek kijkje achter de schermen

Bezoekers krijgen een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek.

Bij ons vind je 500 koeien, verdeeld over meerdere slimme onderzoeksstallen. Naast melk geven onze koeien vooral data en dat is belangrijk voor de wetenschappers van Wageningen University & Research. Hoe zorgen we er voor dat de boertjes en de poep van de koe minder slecht zijn voor de natuur? Hoe kunnen we het beste voor de koe zorgen? Zit er verschil in bijvoorbeeld gras uit het voorjaar of de zomer als het gaat om slechte uitstoot van methaan? En biodiversiteit op de boerderij, bijvoorbeeld met meer bomen, hagen en kruiden, hoe krijg je dit goed voor elkaar dat zonder het ten koste gaat van het grasland dat de boer nodig heeft om z'n dames een jaar mee te voeren? En de perfecte saladebar voor de koe, hoe moet die er dan uitzien?

Op al dit soort vragen, daar zoeken wij antwoorden op.

Hoe werkt de melkkoe?

De melkkoe, voor velen een bekend Nederlands plaatje. Grazend in de wei, of loeiend in de stal. Tijdens de open dag op Dairy Campus is er onder andere een mini college over de koe. We gaan dieper in op hoe een koe van gras melk maakt. En geven we antwoord op de vraag: Wat doet een koe met vier magen?

Verder is er van alles meer te beleven

• Smart Farming excursie
• Kruiden voor biodiverse melk
• Kavelpad wandeling
• Pluktuin
• Kalfjes
• De datakoe
• Springkussen

Blokkenschema
Blokkenschema

I.v.m. ziekteoverdracht zijn honden helaas niet welkom op ons terrein.