category_news
Medicinale zalf van melk
Melk wordt al eeuwenlang voor cosmetische doeleinden gebruikt. Bekend is de anekdote over de Egyptische koningin Cleopatra (69-30 voor Christus) die in ezelinnenmelk baadde. En nog altijd worden er zeepjes verkocht waar melk in zit. De Amerikaanse zangeres Mariah Carey schijnt zelfs nog met regelmaat een melkbad te nemen voor een gezonde huid.
Uit: Leeuwarder Courant
Het Duitse Doderm gaat een stap verder en maakt van melk een medicinale zalf. Leeuwarden speelt hierbij een cruciale rol. ,,Hier zijn voldoende koeien met goede melk in de buurt en is ruimte om te groeien”, legt commercieel directeur Roel Boersma uit.
Antilichamen
Het belangrijkste ingrediënt voor de zalf zijn antilichamen. Deze eiwitmoleculen bieden bescherming tegen ziektekiemen. Met grote langwerpige tanks, kolommen, worden ze uit de melk gehaald. Dit gebeurt sinds september in het laboratorium van Van Hall Larenstein in Leeuwarden, dat wel door meer beginnende bedrijven wordt gebruikt.
Boersma heeft als geboren Leeuwarder een bijzondere band met de hogeschool. Bij de voorlopers, de zuivelschool in Bolsward en het Groningse Van Hall Instituut, volgde hij de studies levensmiddelentechnologie en hippische bedrijfskunde.
,,Het mooie aan deze locatie is dat hier verschillende disciplines samenkomen die betrekking hebben op wat wij doen, namelijk biotechnologie, microbiologie, diermanagement en voedingstechnologie. Bovendien hebben we de bron van de antilichamen vlakbij.”
Biest
Die bron is de Dairy Campus, waar de koeien staan die de biest leveren voor de zalf. Biest is de eerste melk die na de geboorte van een kalf vrijkomt en in wetenschappelijke kringen beter bekend is onder de Latijnse aanduiding colostrum.
Die melk zit – zoals bij alle zoogdieren – tjokvol antilichamen om het jong weerbaar te maken. De biest van de eerste dag zorgt ervoor dat het kalf weerbaarder wordt. Wat er in de vier dagen daarna nog uit de uier komt, mag niet worden geleverd aan de zuivelfabriek, maar kan ook niet meer door het kalf worden opgenomen.
De moleculen van de antilichamen zijn te groot om de darmwand van het kalf te passeren. ,,Die eerste melk is een soort afvalproduct terwijl het voor ons nog vol waardevolle stoffen zit”, zegt Beatrix Förster.
Bron: Leeuwarder Courant, 6 april 2024